W słoneczny, październikowy poranek uczniowie klas I–III wyruszyli na długo wyczekiwaną wycieczkę do gospodarstwa agroturystycznego „Doboszówka”, położonego w samym sercu Parku Krajobrazowego Lasów Janowskich. Już sama podróż była pełna emocji, ale prawdziwe przygody dopiero czekały na miejscu! Pierwszym punktem programu były warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka”, podczas których dzieci odkryły tajemnicę powstawania chleba.
Uczniowie mogli spróbować swoich sił w młóceniu zboża cepami, przesiewaniu ziaren przetakiem, a nawet mieleniu ich w kamiennych żarnach. Z zachwytem obserwowali, jak z drobnych ziaren powstaje mąka. Najwięcej radości sprawiło jednak samodzielne zagniatanie ciasta i formowanie małych chlebków, które każdy mógł ozdobić według własnego pomysłu – makiem lub ziarnami słonecznika. Zapach świeżego pieczywa unoszący się z pieca pobudził apetyt całej grupy! Kolejną atrakcją było ubijanie masła, które później dzieci z przyjemnością degustowały. Po kulinarnych przygodach dzieci przeniosły się do „krainy zwierząt”, gdzie czekały na nie kozy, króliki, kury, bażanty i urocze alpaki.
Uczniowie dowiedzieli się, czym karmione są zwierzęta oraz jak należy o nie dbać. Nie zabrakło też ruchu i śmiechu – zabawa na placu zabaw oraz zajęcia z animatorem były dodatkowym źródłem radości i wspólnej integracji. Śmiech, entuzjazm i okrzyki zachwytu towarzyszyły wszystkim przez cały dzień! Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał swój własnoręcznie upieczony chlebek, który z dumą zabrał do domu. Wycieczka była nie tylko wspaniałą przygodą, ale także doskonałą okazją do nauki poprzez doświadczenie. Dzieci mogły przekonać się, jak wiele pracy i cierpliwości potrzeba, by na naszym stole pojawił się chleb. „Doboszówka” okazała się miejscem, w którym nauka łączy się z radością, a wspólnie spędzony czas na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników.
![]()


